Agaat | Wendela Copijn

Oermoeder-verbinding

Soms breek ik een agaatgeode doormidden en treffen we water aan. Soms heb ik water-agaten in de winkel, waarin je het water kan zien klotsen als je hem schudt. Dit is oerwater, het water, waaruit de agaat ontstaan is.

Een agaat vormt zich bol- of eivormig in een omgeving, die nog niet hard is of in een holte van een gasbel. Het is een levendige colloïdale substantie, een kiezel-gel die zich verzamelde en langzaam in het verhardingsproces kwam. Als je een agaat bekijkt, is het verhardingsproces verlopen van buiten naar binnen, van de rand naar het middelpunt toe. Soms is het midden open en zie je daar bergkristalpuntjes. Laagje na laagje, stapje na stapje, heel geleidelijk aan, rustig rondom in bolvormige kringen naar het midden toe. Denk aan slagroom die je te lang klopt en wat er dan gebeurt: een deel wordt harder en een deel wordt dunner. Zo gaat dat ook bij vorming van agaat: als een laagje steviger wordt, wordt de substantie naar binnen toe dunner en schoner. De zuivere bergkristal komt als laatste.

De bol is beeld van het geheel, van het Al-omvattende, van het levende water. Alles ontstaat uit het levende.

Er was eens een klein meisje, dat haar gouden bal verloor. Hij viel in de bron en verdween in de diepte van het water, waar zij niet bij kon. Droefenis, boosheid, verzet, walging en oneerlijkheid deden hun intrede in haar leven. De kikker bood haar een dienst aan in ruil voor haar aandacht. De bal was er weer, maar zware banden omsloten haar hart. Wij verlossen onze kikkers en padden niet door ze dood te smijten of plat te stampen. Wij vinden onze gouden bal niet terug door ons leven op te offeren in dienstbaarheid aan padden of kikkers. Nee, wij komen weer bij onze heelheid door onze onbewuste in de diepte gezakte emoties zelf op te zoeken, op te nemen, aan te zien en laagje na laagje erin door te dringen en zo bij onze gouden bol te komen. Het is onze bewustzijnsgroei, waar we voor kunnen kiezen door met zachte aandacht onze verstarringen op te heffen. Onze eenheid met het licht, met de bron is er nog steeds en is er altijd. Duik diep in jezelf. Agaat steunt je hierbij.

Agaat brengt stabiliteit en een gevoel van geborgenheid in het Zelf. Doordat het je de verbinding met je energetische bron doet voelen en herinneren. Het is een heel fijne steen tijdens en na de zwangerschap, als het nieuwe leven zich energetisch met de materie verbindt in die mooie bolvormige buik. Het versterkt de verbinding tussen moeder en kind. Ook als er nieuwe fasen in het leven aanbreken, kan agaat de verbinding met de bron versterken, waardoor je je gedragen voelt en veilig tijdens de nieuwe stappen, die je zet. Agaat heeft van nature de kleur van honing of van water: bruin-geel of grijs-blauw. Je kan je laten verleiden door roze, paarse, groene of blauwe, maar deze kleuren komen niet in de natuur voor. Waar kies jij voor?


Vorige
Vorige

Aquamarijn | Wendela Copijn

Volgende
Volgende

Olivijn | Wendela Copijn