Chrysocolla | Wendela Copijn

Chrysocolla, laven aan de bron

Yes, het is zomervakantie! Wat heerlijk! Mee mogen stromen met de natuur, op reis te gaan en je te laven aan het groen van bossen, aan stromende golven of watervallen, aan rode aarde of rotsige steen. De warmte te mogen opnemen van de zomerse, geurende aarde; de hemel te zien vol geluiden en geuren en alles door je heen te voelen stromen, te voelen hoe het leven in jou weeft en groeit en gloeit. Zalige zomer! Even die welverdiende pauze om stil te staan en te ontspannen, uit de dijen en te groeien. De chrysocolla neemt je mee op deze reis en brengt je weer thuis.

Dan volgt de stap naar de eerste klas, of de middelbare. Terug naar school, naar al die anderen met wie je (kind) in de groep zit. Kinderen met kinderen, kinderen met leraren, ouders met kinderen, ouders met ouders, ouders met leraren. Spannende groepsprocessen die doorleeft willen worden. De prachtig groenblauwe chrysocolla is hier dienstbaar bij. “Griezelkolla?”, wat een aparte naam is dit. Een naam die speelsheid oproept, die je uitspreken wilt, die je proeven wilt. Griezelkolla helpt bij wat als griezelig wordt beleefd in al die groepsprocessen. Daar waar je terugdeinst, je stilhoudt, dissocieert, je overweldigt voelt. Hoe dan? Hij weeft in je onderbuik gevoelens tot harmonie en vertrouwen in je eigen zijn. Voor het jonge kind wordt het zo makkelijker om vanuit zijn ‘ik’ woorden te geven aan hoe het zich van binnen voelt. Met name als het moeilijk is om met klasgenoten om te gaan kan chrysocolla de innerlijke basis verstevigen. Met een voelbare basis sta je sterker en spreek je makkelijker uit wat van binnen ophoog komt. Benoemen, gehoord worden, uitwisselen van gedachten, stromend weven in het delen en zoeken naar innerlijke - en uiterlijke harmonie. Ook voor de ouders is het handig om dit deel van het zelf te verzorgen; omdat kinderen mee-resoneren op de energie en informatie van de ouders. Het uitspreken van ons innerlijk is iets dat voor veel volwassenen ook nog in de kinderschoenen staat.

Voor kinderen op de middelbare is chrysocolla ondersteunend, omdat ze meer evenwicht brengt bij emotionele verwarring door het voelen van de eigen basis. De continue stroom van het veranderende leven wordt een flow, waarop je meegaat zonder je vaste grond en je doelen te verliezen. Wel blijf je stromen en weven en stromen. Chrysocolla zet aan tot actie bij traagheid en werkt kalmerend bij stress en overmatige prikkelbaarheid. En verzacht heftige menstruatiekrampen.

Ik zit met de chrysocolla in mijn hand en voel de zachte kracht van deze prachtsteen. Blauwgroen met roodbruin: vrouwelijke zachtheid en mannelijke kracht gebundeld. Zij verbindt mijn stuit en onderbuik met mijn hart en keel en zet me aan om te durven vertrouwen op wat ik aanvoel, mee te gaan met mijn eigen stroom, te veranderen, stil te staan, stil te zijn, mijn geluid hoorbaar te laten worden, mijn kleur bij te dragen tot meer harmonie en meer levende verwevenheid met het stromende leven. Heerlijke chrysocolla, steen van evenwicht en vrij leven.

Vorige
Vorige

Citrien | Wendela Copijn

Volgende
Volgende

Sodaliet | Wendela Copijn